2009年1月18日日曜日

Bacon-potatis/ベーコンじゃが

今日は肉じゃがの代わりにベーコンを入れたベーコンじゃがです。
30年前スヴェンが初めて日本に行ったとき、母が作ってくれた肉じゃが。以来スヴェンの大好き料理の一つです。家庭によって作り方はいろいろ。スヴェンが好きだと聞いていろいろな人が作ってくださったのですが、家で食べたのが一番印象に残ったらしく、あのときは人参が入ってたとか、もっと味が濃かったとか、うるさいことをいいます。
最近は肉の代わりにベーコンで作ってみました。これが結構人気があった。
日本人はお馴染みの料理ですから、今回はスウェーデン語だけで作り方を書きます。

Idag skall jag visa hur man lagar "Bacon-potatis".
När vi besökte Japan för 30 år sedan (första gången för Sven), lagade min mama "Kött-potatis" (Niku-djaga: niku = kött, djaga = potatis), som har blivit en av Svens favoriter. Köttet ska vara fläsk. Den här gången lät jag fläskköttet utgöras av bacon. Var så god, "Bacon-djaga".
För två personer:
200 g bacon
3 stora potatisar (gärna fasta)
1 lök
50 g haricots verts (som ni ser på bilden, glömde jag detta den här gången :-(
salt
olja till stekning
2 dl vatten
2 msk mirin (krydda som numera finns i varje välsorterat livs)
1 msk socker
3 msk soja

1) Skala och skär potatis och lök.
2) Skär baconet i 2 cm breda bitar.
3) Stek potatis, lök och bacon i en gryta tills baconet blir genomstekt.
4) Tillsätt vatten, mirin och socker och koka i 6 - 8 min.
5) Tillsätt nu sojan och koka ytterligare 6 - 8 min. (N.B. att man i japansk matlagning väntar med att tillsätta sojan efter alla andra ingredienser. Soja och miso mår inte bra av att kokas för länge.)
6) Lägg till slut i haricots verts (djupfryst) och koka lätt.

Färdigt!
Passar bra som bihang till fiskrätter med kokt ris.

1 件のコメント:

izumimirun さんのコメント...

ベーコンだとよく味が出るでしょうね。
おいしそうです!
娘や夫にウケそうですよ^^。